En riktig metal höst...

Hårdrocksklubben i Östersund måste verkligen få en eloge för att dom har fått hit en rad bra metal-band i höst. Blev riktigt glad när jag läste i tidningen i morse, och såg vilka som ska spela i höst. Nästa helg börjar det med lite lugn och fin power metal, i form av Jorn Lande - min norske favorit som har en röst som kan sjunga vilken metal han vill... sjungit i masterplan och ark bland annat - grymt bra.

Avgör själv... ;)Sen blir det lite annat smått och gott, Dark tranquillity, Dead by april, Sabaton, Vomitory.. bara massa godis!

Trevlig helg!! :)
0 kommentarer

Kost och vikt...

Jag håller på läsa en bok om fettförbränning, som en läkare vid namn Mark Hyman skrivit. Boken heter lämpligt nog Bränn fett. Rätt intressant, han har en hel del poänger tycker jag. Men sen är jag skeptisk till en del av det.. Han är väldigt inne på kosttillskott i tablettform, att man ska ta vitaminer hit och dit. Vitaminer i all ära, men det kan ju vara farligt också om man får i sig för mycket av en del sorter. Bäst är förstås om man kan få i sig all näring direkt via kosten, men det är ju inte så lätt alla gånger.

Nåt som förvånar mig en del är att han rekomenderar multivitaminer, plus en del andra vitaminer på det. Jag har fått lära mig av olika specialister på området (bland annat i nutritionskursen, men även av människor som jobbar med hälsa och kost) att man inte ska ta alla vitaminer på en gång i en tablett, för att dom då inte får samma effekt - dom tar ut varann en del och att en del sorter innehåller fel doser också.

Sen det som jag benfast håller med honom om är att vi idag har tappat det naturliga med kost och ätande, vi äter totalt fel. Speciellt i Amerika, men vi är verkligen på god väg vi med i Sverige... Han är inte inne på någon speciell diet, han säger ifrån åt både dem som förespråkar lågkalorikost och lågfettkost och lågkolydratkost.  Vi behöver fett i maten, men inte vilket fett som helst - utan enbart dom bra fetterna; omega 3-fettsyror (fet fisk som han förespråkar enbart viltfångad, linfrö, nötter och frön) och enkelomättade fetter (ex. olivolja, nötter, avokado). Alla typer av transfett och raffinerade fleromättade vegetabiliska fetter är bara att skippa, även de flesta mättade fetter . Instämmer!

Författaren anser att vi ska avstå snabba kolhydrater, som de även förspråkas i GI - tänket, men med flera skillnader. Han anser att kolhydrater är det viktigaste födoämnet vi kan äta för att få en långsiktig hälsa. Instämmer även i detta, till fullo. Vi behöver kolhydrater, men det är viktigt att få i oss rätt kolhydrater, precis som det är med rätt fetter. Det viktiga är att fokusera på måltidernas glykemiska belastning. Sen har han en poäng i att fibrer är hemligheten bakom låg glykemisk belastning, något som jag tror att många glömmer när dom komponerar sina måltider.

Sen tar han upp med träning och det tycker jag är den sak som är viktig. Att det är så många som kör lågkalori och bantar, men inte rör sig. Dom bantar bort muskelvikt, sen när dom börjar äta igen så lägger dom på sig fettvikt istället. Vansinne!

Ja, så det är en bra bok i mångt och mycket. Men som med så många andra böcker i ämnet så får man använda sitt sunda förnuft, det är svårt att följa Hymans råd till punkt och pricka. Exempelvis, det är dyrt att enbart handla ekologiskt och att få tag i viltfångad fet fisk är svårt på många håll i landet. Men jag plockar russinen ur kakan och tar till mig det jag tycker är vettigt. Egentligen var det inte nåt nytt under solen, men ändå intressant att få det serverat på ett nytt sätt :)


0 kommentarer

Nya favoriter

Dom är RIKTIGT bra Sonic Syndicate....
Dom ska vara förband åt In Flames hörde jag, det vore nåt att se det *vill se... vill vill*
2 kommentarer